Güney Kıbrıs’ta İngiltere’nin Akrotiri üssüne kurmayı planladığı 32 yeni askeri anten, bölge halkının radyasyon ve sağlık endişeleri nedeniyle tepkisini çekti. Kourion Belediyesi hukuki yollara başvuruyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) İngiltere’nin Akrotiri üssüne yeni askeri haberleşme antenleri yerleştirme planı, bölge halkının tepkisine neden oldu. Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, Kourion Belediye Başkanı Pantelis Georgiou, antenlerin kanser riskini artıracağı endişesini dile getirerek halkın bu duruma karşı çıktığını belirtti. Halk, antenlerin radyasyon yayacağı gerekçesiyle projeye itiraz ediyor.
Fileleftheros gazetesi, Kourion Belediyesi’nin bölge sakinlerinin endişeleri üzerine hukuki uzman görüşü arayışına girdiğini duyurdu. Akrotiri üssünde halihazırda çok sayıda antenin bulunduğu ve yeni kurulacak 32 antenin de bölgede radyasyon seviyesini yükselteceği iddia ediliyor. Kourion sakinleri, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıma hazırlığı yapıyor.
Rum basınındaki bazı haberler, İngiltere’nin bu antenleri kurma kararının, Akrotiri üssünün 1 Mart’ta insansız hava aracı (İHA) ile vurulmasının ardından alındığına işaret ediyor. Bu gelişmenin, bölgedeki askeri hareketliliğin arttığı bir döneme denk geldiği yorumları yapılıyor.
İngiltere, 1960 Kıbrıs Bağımsızlık Anlaşması çerçevesinde Akrotiri (Ağrotur) ve Dikelya bölgelerinde iki egemen üsse sahip bulunuyor. Ayrıca Troodos Dağı’nda bir radar istasyonu ve çeşitli askeri izleme alanları da İngiliz kontrolünde. Anlaşmaya göre İngiltere’nin bu ana üsler ve radar istasyonu dışında Ada genelinde 40 kadar ek askeri tesis ve kontrol noktası kurma hakkı bulunuyor, ancak bu noktaların yalnızca 15 kadarının aktif olduğu biliniyor. Tüm bu askeri varlıklar Güney Kıbrıs topraklarında yer almaktadır.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap