SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Kacır Teknoloji Girişimlerinin Sermayesi Akıldır Vurguladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Turkcell’in ev sahipliğindeki Yarının Teknoloji Liderleri ödül töreninde kritik açıklamalarda bulundu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Kacır Teknoloji Girişimlerinin Sermayesi Akıldır Vurguladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Turkcell’in “Yarının Teknoloji Liderleri” proje yarışması ödül töreninde konuştu. Bakan Kacır, teknoloji girişimlerinin sermayesini “akıl sermayesi” olarak tanımladı ve son beş yılda Türkiye’deki teknoloji girişimlerine 5,5 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç’un ev sahipliği yaptığı etkinlikte, “SIGNIFY” projesi birincilik ödülünü kazandı.

Türkiye genelinde üniversitelilere yönelik düzenlenen yarışmada, “SIGNIFY” projesi 1 milyon TL’lik birincilik ödülünü aldı. İkinciliği kazanan “MEMOVISION” projesi 800 bin TL, üçüncülük elde eden “SMELLCONTROL” projesi ise 600 bin TL ile ödüllendirildi. Jüri tarafından belirlenen “CYBERKIDS”, “ENERATICS” ve “KAZAI” projeleri de 300 bin TL para ödülü kazandı.

Bakan Kacır’dan Türkiye’nin Teknoloji Ekosistemi Değerlendirmesi

Bakan Kacır, törendeki konuşmasında Türkiye’nin teknoloji alanındaki kazanımlarının kendine özgü bir ekosistem inşasını ifade ettiğini belirtti. Bu ekosistemin altyapıları, üniversiteleri, araştırma merkezleri, teknoparkları, yazılımcıları ve girişimcileriyle bir sinir ağı gibi çalıştığını dile getirdi. Türkiye’nin inovasyon zekasının dünya çapında başarılara imza attığını vurguladı.

Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına değinen Bakan Kacır, son 23 yılda bu alana ayrılan kaynakların önemli ölçüde arttığını ifade etti. Yıllık Ar-Ge harcamalarının 1 milyar dolardan 20 milyar dolara, Ar-Ge insan kaynağının ise 29 binden 311 bine yükseldiğini aktardı.

Milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 0,5’ten yaklaşık yüzde 1,5’e çıktığını, bu oranın İtalya ve İspanya gibi ülkelerle benzer seviyelerde olduğunu bildirdi. Türkiye’nin 114 teknoparkta 13 bin teknoloji girişimine ve özel sektörde bin 700’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezine ev sahipliği yaptığını ekledi.

Bakan Kacır, teknoloji girişimlerinin sermayesinin genellikle maddi olmadığını vurguladı. Bu girişimlerin sermayesini “akıl sermayesi” ve “fikir sermayesi” olarak tanımladı. Girişimlerin büyümesi için borçlanma yerine sermaye yatırımlarının ve ortaklıklarının önemini belirtti.

Teknoloji Girişimlerine Yatırımlar Katlanarak Büyüyor

Bakan Kacır, Türkiye’deki teknoloji girişimlerine yapılan girişim sermayesi yatırımlarını büyütmeye çalıştıklarını ifade etti. Son beş yılda teknoloji girişimlerine 5,5 milyar dolar yatırım yapıldığını aktardı. Bu rakamın bir önceki beş yıldaki 550 milyon dolar ve ondan önceki beş yıldaki 280 milyon dolar ile kıyaslandığında katlanarak büyüdüğünü belirtti.

Bu ölçeğin büyümesi için çeşitli tedbirler aldıklarını kaydeden Kacır, kamu kaynaklarını girişim sermayesi fonlarına yönlendirdiklerini söyledi. Fonların fonu ve eş finansman mekanizmaları kurduklarını dile getirdi. Kamunun bir lirasının özel sektör tarafından üç ila beş lira ile desteklenmesini hedeflediklerini belirtti.

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, törenin açılışında gençleri teknolojiye yönlendirme ve destekleme amacını taşıyan projenin önemine dikkat çekti. Turkcell’in 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna öncülük ettiğini ifade etti. Teknolojiyi insan için faydaya dönüştürmenin temel yaklaşımları olduğunu vurguladı.

Koç, teknolojinin insanın hayatına dokunduğunda, bir ihtiyaca cevap verdiğinde veya bir gencin önünde yeni bir kapı açtığında gerçek anlamını bulduğunu belirtti. Yarışmanın kapsamını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de genişlettiklerini söyledi. 71 ilden 161 üniversiteden toplam 829 projenin yarıştığını ve proje sayısının geçen yıla göre iki kat arttığını aktardı.

Genel Müdür Koç, gençlere seslenerek bir fikre sahip çıkmanın yarına sahip çıkmak olduğunu ifade etti. Fikrinin peşinden gitme cesareti gösteren herkesin bu yarışmanın kazananı olduğunu belirtti. Ortaya konulan her fikrin ve yazılan her kodun ülkenin güçlü yarınlarına atılmış birer imza olduğunu dile getirdi.

Yarışmada birincilik ödülünü kazanan “Signify” projesi, işitme engelli bireylerin bankacılık ve sağlık gibi temel hizmetlerde tercümana bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Yapay zekâ destekli çift yönlü anlık çeviri ile mahremiyet ve iletişim kopukluğunu çözüyor.

İkincilik ödülünü alan “MEMOVISION” projesi, dijital reklamcılıkta içeriklerin etkisini ölçen maliyetli ve yavaş kampanya sonrası yöntemlere çözüm getiriyor.

Üçüncülük ödülünün sahibi “Smellcontrol” projesi ise endüstriyel tesisler ve kentsel alanlardaki gaz sızıntıları ile uçucu organik bileşikleri geleneksel yöntemlerle ayırt etme sorununu çözmeyi amaçlıyor. Proje, çoklu gaz karışımlarını eş zamanlı analiz ederek bu soruna yanıt veriyor.

300’er bin TL para ödülüne layık görülen diğer projeler arasında “Sosyal Okuryazarlılık” ödülünü alan “Cyberkids” yer aldı. Cyberkids, internet kullanım yaşının düşmesiyle çocukların maruz kaldığı siber zorbalık, veri ihlalleri ve oltalama gibi tehditleri oyunlaştırılmış yöntemlerle önlemeyi amaçlıyor.

“Sürdürülebilir Gelecek” ödülünü “ENERATICS” projesi kazandı. Eneratics, veri merkezlerinde enerji maliyeti ve karbon ayak izini düşürmek için IT iş yükü, soğutma ve batarya sistemlerini koordine eden gerçek zamanlı bir enerji orkestrasyon katmanı sunuyor.

“Ölçeklenme Potansiyeli” ödülünün sahibi ise “KazAI” projesi oldu. KazAI, trafik kazaları sonrası manuel yürütülen ve haftalar süren hasar tespiti, kusur oranı belirleme ve maliyet hesaplama süreçlerini dijitalleştirerek operasyonel yükü ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Bakan Kacır Teknoloji Girişimlerinin Sermayesi Akıldır Vurguladı
Bakan Kacır Teknoloji Girişimlerinin Sermayesi Akıldır Vurguladı
SAHA 2026’da Türkiye’nin Uzay Vizyonu ve Küresel İşbirliği Fırsatları Konuşuldu
SAHA 2026’da Türkiye’nin Uzay Vizyonu ve Küresel İşbirliği Fırsatları Konuşuldu
Reyhanlı’da Depremzede Öğrencilerden Geri Dönüşümle Mayın Tespit Eden İnsansız Kara Aracı
Reyhanlı’da Depremzede Öğrencilerden Geri Dönüşümle Mayın Tespit Eden İnsansız Kara Aracı
Fenomen ve Platform Yönlendirmeleri Tüketiciyi Akılcı Alışverişten Uzaklaştırıyor
Fenomen ve Platform Yönlendirmeleri Tüketiciyi Akılcı Alışverişten Uzaklaştırıyor
TRABİS Dönemiyle .tr Uzantılı Alan Adları 1,3 Milyonu Aştı
TRABİS Dönemiyle .tr Uzantılı Alan Adları 1,3 Milyonu Aştı
Xiaomi 20W Kablosuz Araç Şarj Cihazı Telefon Tutacağı İndirimde
Xiaomi 20W Kablosuz Araç Şarj Cihazı Telefon Tutacağı İndirimde
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.