SON DAKİKA
--:--:--

Arıların Sayı Sayma Yeteneği Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Yeni bir araştırma, arıların sayısal yetenekleri üzerine süregelen tartışmalara son noktayı koydu. Bilim insanları, arıların sayı sayabildiğini kanıtladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Arıların Sayı Sayma Yeteneği Bilimsel Olarak Kanıtlandı

İtalya’daki Trento Üniversitesi’nden nörobilimci Mirko Zanon ve Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden zoolog Scarlett Howard liderliğindeki ekip, arıların sayı sayma yeteneğini kesin olarak kanıtladı. Bu yeni araştırma, arıların bilişsel kapasiteleri hakkındaki süregelen tartışmaları sonlandırdı. Bilim insanları, önceki deneylerin görsel verilerini arıların algı sistemine göre yeniden analiz ederek bulgularını Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımladı.

Daha önceki araştırmalar, arılara sayısal değerlerle eşleştirilmiş semboller öğretmeyi ve onları belirli sayıda şekil içeren kartlarla test etmeyi içeriyordu. Arılar bu eğitim aşamasında yüzde 75-80 oranında başarı sergiledi. Ancak eleştirmenler, bu başarının görsel karmaşıklığı ayırt etmeye dayalı olduğunu, gerçek bir sayı sayma yeteneği olmadığını savundu.

Eleştirmenler, arıların insanlara kıyasla daha kaba ve düşük detaylı bir görüşe sahip olmasını temel aldı. Bu nedenle, arıların sayıları değil, “daha dolu” veya “daha karmaşık” görünen kartları seçmiş olabileceğini iddia ettiler.

Arıların Görsel Algısı Yeniden Değerlendirildi

Araştırma ekibi, önceki eleştirileri temel alarak, deneylerde kullanılan görselleri arıların görme kapasitesini esas alan bir matematiksel modelle yeniden inceledi. Bu değerlendirmeler, daha fazla nesne içeren görsellerin arılar için “daha karmaşık” veya “daha detaylı” görünmediğini gösterdi. Böylece, arıların görsel ipuçlarıyla yanıltıcı sonuçlar elde edemeyeceği anlaşıldı.

Bu bulgular, arıların görsel karmaşıklık yerine doğrudan sayısal miktara tepki verdiği sonucunu güçlendirdi. Çalışma, bir hayvanın zekasını değerlendirirken, dünyayı o canlının kendi algılama kapasitesiyle analiz etmenin önemini vurguladı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
God of War Laufey Duyuruldu Yeni Oyun Kratos Yerine Faye Odaklı
God of War Laufey Duyuruldu Yeni Oyun Kratos Yerine Faye Odaklı
Apple Arcade 9 Yeni Oyunla Genişliyor Tam Liste Açıklandı
Apple Arcade 9 Yeni Oyunla Genişliyor Tam Liste Açıklandı
Malatya Köy Okulu ‘Su Koruyucuları’ Yetiştiriyor
Malatya Köy Okulu ‘Su Koruyucuları’ Yetiştiriyor
Meslek Liseliler Atık Parçalardan Akıllı Bitki Yetiştirme Makinesi Tasarladı
Meslek Liseliler Atık Parçalardan Akıllı Bitki Yetiştirme Makinesi Tasarladı
God of War Laufey Duyuruldu Kratos Yerine Yeni Başrol
God of War Laufey Duyuruldu Kratos Yerine Yeni Başrol
NVIDIA RTX Spark Tanıtıldı Windows Cihazlar İçin Yeni Yapay Zeka Yongası
NVIDIA RTX Spark Tanıtıldı Windows Cihazlar İçin Yeni Yapay Zeka Yongası
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.