AB, 1 Kasım 2026’dan itibaren Birlik dışından gelen e-ticaret paketlerine 2 Euro ek işlem ücreti getirecek. Düzenleme, gümrük reformu kapsamında hayata geçiyor.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun vergilendirme birimi, Birlik ülkelerine dışarıdan yapılan e-ticaret gönderileri için yeni bir işlem ücreti uygulanacağını duyurdu. Bu ücretlendirme, 1 Kasım 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Gümrük reformu çerçevesinde hayata geçirilen bu yeni işlem ücreti, artan e-ticaret gönderilerinin kontrol ve denetiminden doğan maliyetleri karşılamayı amaçlıyor. Birlik dışından gelen her bir paket için 2 Euro ek ücret alınacak.
Bu ücret, gümrük beyannamesindeki her farklı ürün kalemi için ayrı ayrı hesaplanacak. Bir pakette birden fazla ürün kalemi bulunması durumunda, her bir kalem için ek işlem ücreti tahsil edilecek.
Uygulama, değeri 150 Euro’yu aşan e-ticaret gönderilerini de kapsayacak. Bu yeni işlem ücreti, AB’nin 1 Temmuz’dan itibaren düşük değerli gönderilere uyguladığı 3 Euro’luk geçici gümrük vergisinden bağımsız olacak.
Dolayısıyla, her iki uygulama kapsamına giren bir gönderide, tek bir ürün kalemi için 3 Euro’luk gümrük vergisine ek olarak 2 Euro işlem ücreti ödenecek. Bu düzenleme ile AB, e-ticaret hacminin artışına paralel olarak denetim kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor.
AB ülkelerine 2025 yılında doğrudan tüketicilere ulaşması beklenen 5,9 milyar düşük değerli ürünün yüzde 90’ından fazlasının Çin’den geldiği biliniyor. Bu bağlamda AB, özellikle Çin merkezli platformlar Temu, AliExpress ve Shein üzerinden yapılan alışverişlere yönelik yeni vergi mekanizmalarını uzun süredir değerlendiriyordu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap