ABD’nin ateşkes kararını uzatmasına İran’dan sert tepki geldi. Tahran yönetimi, ablukanın kaldırılmasını şart koştu ve askeri karşılık sinyali verdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ateşkes kararını süresiz uzatmasının ardından İran, tek şartını belirterek rest çekti. İran yönetimi, ABD ve İsrail’in saldırıları sonrası ilan edilen ateşkesin uzatılmasını, ‘İran’a yönelik yeni bir saldırı için zaman kazanma’ olarak değerlendirdi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın danışmanı Mehdi Muhammedi, ateşkesin uzatılmasını eleştirerek, “Hürmüz ablukasının sürmesi bombardımandan farksız, askeri karşılık verilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı. İran Dışişleri Bakanı Arakçi de limanlara yönelik ablukanın savaş anlamına geldiğini ve ateşkes ihlali olduğunu belirtti. Arakçi, ABD’nin savaşı kaybettiğini ve kaybeden tarafın şartları belirleyemeyeceğini savundu.
İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, müzakere sürecine dönülmesi için Hürmüz Boğazı’ndaki ablukanın kaldırılmasının şart olduğunu vurguladı. Tahran yönetimi, bu şart yerine gelmeden müzakere masasına oturmaya yanaşmıyor.
İran Devrim Muhafızları da bir açıklama yaparak, “Elimiz tetikte, saldırı olursa önceden belirlenmiş hedefleri daha sert vururuz” tehdidinde bulundu. Açıklamada, çatışmaların yeniden başlaması halinde düşmana ezici darbeler indirileceği kaydedildi.
Devrim Muhafızları ayrıca, ABD üslerinin İran’a saldırıda kullanılması durumunda Körfez ülkelerinin petrol üretiminin hedef alınacağını duyurdu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap