Türkiye’nin kozmetik sektörü büyüyor. 5 yılda 381,5 milyon dolarlık ihracat yapan sektörde, özellikle ruj ihracatı dikkat çekiyor. Suudi Arabistan, Irak ve ABD en büyük pazarlar arasında.
Türkiye’nin kozmetik sektörü, yıllık ortalama yüzde 10 büyüme göstererek 5 yılda 381,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Özellikle ruj ve göz makyajı ürünlerinde dış ticaret fazlası dikkat çekiyor.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk kozmetik sektörü üretim kapasitesi ve ihracat pazarlarındaki çeşitliliğiyle küresel pazarda önemli bir oyuncu haline geldi. Dünya standartlarında üretim yapan firmalar, ürün güvenliği ve iyi imalat uygulamalarıyla uluslararası alanda rekabet gücünü artırıyor. Sektör, Ar-Ge faaliyetlerini de hızlandırarak kendi markalarıyla global pazarda yerini alıyor.
Makyaj ürünleri, kozmetik sektörünün lokomotif gücünü oluşturuyor. Kadınların günlük hayatında önemli bir yer tutan ruj ve göz ürünleri, yoğun ilgi görüyor. Türkiye’nin bu ürünlerdeki dış ticaret performansı son yıllarda önemli bir ivme kazandı.
Türk rujları ihracatta öne çıkarken, maskara, eyeliner ve far gibi göz makyajı ürünlerinde ithalatın ağırlığı devam ediyor. TÜİK verileri, Türkiye’nin 2021-2025 döneminde ruj ve göz makyajı ürünleri için 487,8 milyon dolarlık ithalat yaparken, 381,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.
Bu dönemde 164,7 milyon dolarlık ruj ihracatına karşılık 142 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bu durum, Türkiye’nin ruj ticaretinde 5 yılda 22,6 milyon dolarlık dış ticaret fazlası sağladığını gösteriyor.
Göz makyajı ürünlerinde ise aynı dönemde 345,8 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Buna karşılık 216,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.
Türkiye’nin ruj ihracatında ilk sırada 16,1 milyon dolarla Suudi Arabistan yer aldı. Bu ülkeyi 14,5 milyon dolarla Irak ve 9,5 milyon dolarla ABD takip etti. Göz makyajı ürünlerinde ise Türkiye en çok harcamayı 98 milyon dolarla İtalya’ya yaptı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap